11 Tips voor een succesvolle aanbesteding

Content creëren voor een winnende aanbieding is precisiewerk. De aanpak van Tender Room is duurzaam: we geven nieuwe inzichten hoe je aan nieuwe klanten enprojecten komt: 11 tips voor een succesvolle aanbesteding die wij altijd toepassen.

1 Een strakke planning is de motor

Aanbesteden is een traject van harde deadlines. Tot op de minuut. Als je kunt inschrijven tot 12.00 uur ben je om 12.01 uur te laat. Helaas doet zich dat in de praktijk geregeld voor. Niet alleen is dat zonde van alle tijd, energie en geld die er in de inschrijving is gestoken. Een race tegen de klok van de deadline kan eenvoudig leiden tot broddelwerk en fouten. Maak reële planningen en zit daar bovenop. Bereid aanbestedingen zoveel mogelijk voor nog voor de klok gaat lopen.

2 Geef antwoord op de vragen

Veel bedrijven zijn geneigd alle informatie die ze over een onderwerp kunnen vinden in een antwoord te plakken. Ook informatie waar niet naar wordt gevraagd. Trechter informatie en wees zeer scherp op de inhoud. De beoordelaar leest graag snel het precieze antwoord terug. Bestaat een vraag uit een a, b en c? Antwoord dan ook op a, b en c.

3 Houd het kort en krachtig

Gebruik korte zinnen en formuleer duidelijk. Bewaak teksten en zorg dat de aanbesteder meteen weet wat je aanbiedt. “Wij maken stoelen”. En niet: “Wij trachten onze klanten zo goed mogelijk te ondersteunen door een plek voor ze te creëren waarop zij kunnen zitten, voor werk dan wel ontspanning, dat doen wij in onze state-of-the-art werkplaats waar het een komen en gaan is van mensen.”

4 Richt je op de lezer

Weet wie jouw inschrijving beoordeelt. Is het één partij, of zijn het er meer? Zorg dat je weet wat deze aanbesteder belangrijk vindt. Waar is hij gevoelig voor? Tender Room bepaalt gezamenlijk met jou de winstrategie. Richt je antwoorden zo in, dat je de beoordelaar op z’n wenken bedient.

5 Ga er niet vanuit dat de lezer je kent

Schromelijke zelfoverschatting. Dat is waar veel organisaties last van hebben. Organisaties die denken dat iedereen hen kent. En dat iedereen precies weet welke diensten ze aanbieden. Dat is natuurlijk niet zo. Zorg voor volledige antwoorden als daarnaar wordt gevraagd. Dus: “Wij zijn bedrijf A en we maken en repareren stoelen.” En niet: “Naast het maken van stoelen, repareren wij deze ook.” Of: “Zoals u wel weet…” Of nog erger: deze ‘key’-informatie helemaal weglaten, omdat je denkt dat de aanbesteder dit wel weet. Ai!

6 Zorg voor één stijl en eenduidige schrijfwijzen

Zorg dat het aangeleverde document er netjes uitziet. Dus een goed verzorgde lay-out en een foutloze interpunctie en spelling (wij leggen bijvoorbeeld een ‘schrijfwijzer’ aan). Dat draagt bij aan betrouwbaarheid en zorgvuldigheid. 

7 Winstrategie… ken je concurrenten… en wees ze te slim af

Wie zijn de andere inschrijvers op de aanbesteding? Handig om te weten en Tender Room brengt ze exact in kaart. Want dan weet je ook wat zij niet bieden. En jij wel. Dit breng je vervolgens duidelijk naar voren in je teksten maar ook in het stellen van vragen (Nota van Inlichtingen). Tender Room is ook daarin bedreven.

8 Wees origineel en realistisch

Wil je de aanbesteder verrassen met een opvallende inschrijving? Prima, maar overdrijf niet. Uiteindelijk is het allerbelangrijkste dat je antwoord geeft op de vragen. Zorgt dat jouw usp’s eruit springen. En dat je niet al uw tijd verdoet met het toevoegen van allerlei ‘flashy’ elementen. Eerst de basis op orde, dan pas plussen.

9 Zorg voor verhelderende visuals

Wordt er veel gevraagd en is het antwoord dus ook uitgebreid en complex? Gebruik tabellen of infographics die verhelderend werken. Zo laat je in één oogopslag zien wat je bedoelt, en dit zal goed blijven hangen bij de beoordelaar.

10 Beloof geen dingen die je niet kunt waarmaken

Daar kom je later mee in de problemen. En geef ook duidelijk antwoord als je niet aan bepaalde voorwaarden kunt voldoen. “Wij produceren en repareren desnoods uw stoelen.” En dat terwijl je ze eigenlijk niet repareert? Dan zul je gauw door de mand vallen. Zorg voor een open en eerlijke communicatie.

11 De laatste check

Je bent al een hele poos aan het worstelen met de aanbesteding. Maar nu liggen de teksten eindelijk klaar. Verzenden? Nee! Laat ze eerst nog controleren door iemand die er nog niet eerder bij betrokken was. Een frisse blik is goud waard. Bent je een usp vergeten? Tender Room wijst je er fijntjes op. De naam van de aanbesteder verkeerd geschreven? Wij halen deze blunder er nog net op tijd uit.