Creatief schrijven voor EMVI-plannen

Met schrijven voor EMVI-plannen hoef je geen AKO-Literatuur prijs te winnen. De prijs waar je naartoe werkt is de aanbesteding winnen. Maar is zakelijk en doeltreffend schrijven per definitie niet creatief? Mag zakelijk saai zijn? Concreet, SMART, kort en bondig, schrijven is schrappen, het zijn allemaal goede schrijfadviezen. Maar wat doe ik met creativiteit?

EMVI en emotie

Schrijven aan EMVI-teksten is in de eerste plaats een zakelijke boodschap overbrengen. Bij creatief schrijven gaat het juist om emoties oproepen bij de lezer. De boodschap, als hij er al is, is van veel minder belang. Hoe breng je EMVI en emotie samen? Moet je dat wel doen? Ik vind voorzichtig van wel. Voorop blijft staan dat je kort en bondig jouw propositie probeert te formuleren, maar het lijkt me goud waard wanneer je met je zakelijke teksten ook emoties weet op te roepen bij de ontvanger. Enthousiasme, vertrouwen, beroering, menselijke verbinding, ze zullen zeker meewegen in de beoordeling.

Doe gek met woorden

Hoe doe je dat?  Creatief schrijven, anders schrijven dan gewoonlijk, heeft vaak meer woorden nodig om hetzelfde te zeggen. Daar is binnen EMVI-plannen weinig ruimte voor. Een EMVI-tekst is daarnaast ondubbelzinnig, je moet de gemeenschappelijke taal blijven spreken anders ben je de lezer kwijt. Het zal dus heel subtiel moeten, het draadje is dun, maar het kan. De belangrijkste reden om het wel te doen is dat je je lezer wakker houdt en af en toe wakker schudt. Doe af en toe gek met woorden. Speel met de tekst. Zolang je niet meer ruimte vraagt en ondubbelzinnig blijft, the floor is yours.

Onderscheidend

Een groot misverstand is trouwens dat je voor creatief schrijven altijd fantasie moet gebruiken. Miljoenen mensen kunnen geïnspireerd raken door bijvoorbeeld een boek van Steve Jobs, die toch eigenlijk niets anders deed dan te vertellen over producten van Apple. Creatief schrijven klinkt ergens vrijblijvendheid maar is het niet. Je doet iets dat hiervoor nog niet bestond. Dat maakt jou als tenderschrijver onderscheidend.

Geef een por

Ik weet het. De ruimte voor creatief schrijven zit in een enkel woord of in een enkele zin. Maar doet dat gewoon. Haal de lezer uit zijn verwachtingspatroon. Maak hem wakker. Geef hem een por. Ik heb een keer meegeholpen om een aanbesteding te winnen, terwijl ik creatieve, literaire koppen had gebruikt. Die gingen natuurlijk ook vergezeld van een zakelijke chapeau. Maar ik weet zeker dat die koppen indruk hebben gemaakt.